Vaccinering mot influensa

När influensavirus härjar skulle nog många gärna stänga in sig och dra täcket över huvudet för att slippa smittas av eländet. Ännu mer vill man undvika det om man är i en riskgrupp, kanske.

Ja, att gå i ide kan nog kännas lockande när influensasäsongen drar igång. Alla drabbas såklart olika. Många har turen att inte smittas alls – lyllos dem. Av de som smittas klarar en del av influensan utan några större bekymmer alls, vissa blir måttligt sjuka, medan andra blir dåliga och sängliggandes länge. Kanske riktigt dåliga till och med. De som har ett sämre immunförsvar är såklart mer troliga att hamn i den sistnämnda kategorin. Då är det bra att veta att personer som förmodas klara av influensan sämre än övriga, faktiskt kan ta influensavaccin. Men vilka är det mer specifikt som faktiskt borde ta detta vaccin?

Vilka rekommenderas vaccin?

Jo, vaccinering mot influensa rekommenderas till alla som är i någon form av riskgrupp. Till riskgrupp räknas de som är 65 år eller äldre eller om du är gravid och kommit längre än vecka 16. Dit räknas även du som har diabetes, kronisk lever- eller njursvikt, kraftig övervikt eller hjärt- eller lungsjukdom. Därtill räknas också neuromuskulära sjukdomar som kan påverka andningen. Även du som har någon annan funktionsnedsättning eller kraftigt nedsatt immunförsvar p.g.a. någon pågående sjukdom eller behandling rekommenderas att vaccinera dig. Om man inte riktigt vet om man bör vaccinera sig för att undvika att drabbas allvarligt, kan man då alltid rådfråga sin läkare för att få svar.

Vaccinering mot influensa