Vaccinering inför safari i Sydafrika

Ska du resa på safari i Sydafrika? En safariresa är något som många går och drömmer om och kanske har på sin ”bucket list” med saker de vill hinna uppleva innan de dör. Att få se och uppleva vilda djur på nära håll, i deras naturliga miljö, är en upplevelse man aldrig glömmer.

Förr i tiden reste européer till Sydafrika för att döda vilda djur, framför allt ”the big 5” – lejon, vattenbuffel, leopard, flodhäst och elefant. Nuförtiden är dock gevären lyckligtvis utbytta mot kameror och kikare.

En ny värld att upptäcka

Utöver the big 5 kan du på en safari i någon av parkerna få uppleva apor, antiloper, giraffer, noshörningar och en enorm mängd fåglar, varav en del bara finns i Sydafrika. Du kan resa på safari när som helst på året, och alla årstider har sina fördelar.

Men som alltid när man ska resa utomlands gäller det att veta vilka risker som finns. Eftersom safari är en på det hela taget trygg reseupplevelse, där du bor på en bevakad lodge och guidas av erfarna parkskötare som håller dig på tryggt avstånd från de vilda djuren, så är den största risken snarast att dra på sig någon sjukdom, till exempel hepatit A.

Vilka vaccin behövs i Sydafrika?

Ett grundskydd bestående av den vanliga vaccinationen mot polio, stelkramp och difteri samt även vaccinering mot hepatit A är ett minimum när du ska resa till Sydafrika på safari, men ska du stanna några veckor rekommenderas dessutom att du vaccinerar dig mot hepatit B och kolera, det senare för att slippa drabbas av så kallad turistdiarré på resan.

Om du tänkt vistas mycket bland lokalbefolkningen i mindre byar och äta på enklare matställen är det även en god idé att vaccinera dig mot tyfoid, en febersjukdom som i värsta fall kan leda till bukhinneinflammation och vara livshotande.

I Krugerparken i Sydafrika finns det mygg som bär malaria, så ska du vistas där bör du äta malariatabletter i förebyggande syfte innan och under resan.

Vaccinera dig i god tid

För att få ett fullgott skydd är det viktigt att du påbörjar vaccineringen i god tid innan safariresan. Minst en månad innan du ska resa är det bra om du besöker en vaccinationsmottagning och får den första dosen. Tänk på att det aldrig är för tidigt att vaccinera dig, så när resan väl är bokad och klar är det lika bra att kontakta en vaccinationsklinik direkt.

Värt att vaccinera sig

Visst finns risken att bli smittad och sjuk på en safari i Sydafrika, men riskerna minskar avsevärt om du vaccinerar dig i god tid innan avfärd. Och de positiva upplevelser du får under en safari väger med råge upp den oro du eventuellt känner för att bli sjuk under resan.

När du bokat din safari, ta kontakt med din researrangör och förhör dig lite närmare om vad de har för rekommendationer kring de platser du kommer att besöka. De flesta researrangörer har god kunskap om vilka vaccin som är lämpliga i vilka områden och kan hjälpa dig med att svara på dina frågor.

Vaccinering inför safari i Sydafrika