En våldtäkt kan förstöra ett liv

Livet kan förändras på bara ett ögonblick. Det kan illustreras på en miljon olika sätt, men just här ska vi visa på hur ett liv kan komma att förändras till det sämre genom att man blir utsatt för ett fruktansvärt brott: en våldtäkt. Det många tänker då ordet våldtäkt nämns är ett rent överfall där gärningsmannen använder mörkret som skydd, överraskar offret samt har något typ av vapen/tillhygge för att fullborda våldtäkten.

Det sker sådana, men faktum är att de flesta sexualbrott och renodlade våldtäkter sker av gärningsmän som man känner och som man till och med kan leva tillsammans med. Det försvårar då en sådan våldtäkt kan vara svår att anmäla.

Är man bekant med förövaren så kan det fungera som en ursäkt till varför det hela skedde. Man kanske förtränger det inträffade, man kanske hittar förmildrande omständigheter eller ursäkter – ville jag egentligen inte, sa jag verkligen nej, kan han ha missuppfattat mig eller hade jag på mig fel kläder?

Det finns inte ursäkter och en våldtäkt är alltid en våldtäkt. Du sätter gränserna för vad som är okej och så fort någon kliver över dessa så har också ett sexualbrott blivit begått.

Offret känner skam och skuld. Gärningsmannen lever sitt vanliga liv igen. Så kan det se ut efter en våldtäkt. De känslomässiga såren kan vara extrema: det är inte ovanligt med självdestruktiva tankar, depressioner och suicidförsök i kölvattnet av en våldtäkt. Det är viktigt att en sådan anmäls då det dels ger upprättelse och dels förhindrar gärningsmannen för att begå fler vidriga övergrepp.

Anmäl en våldtäkt och få professionell hjälp

Hur ser det ut då en våldtäkt anmäls? Det beror på när det sker. Vi kan säga att du som offer anmäler redan samma kväll. Då kan det normala händelseförloppet se ut enligt följande:

  • Polisen kommer och upprättar en anmälan samt undersöker platsen.
  • Du körs till sjukhuset där man förberett för en undersökning. Här kommer man att undersöka skador och försöka säkra eventuella bevis i form av DNA. Sperma, hår och hud (under exempelvis dina naglar) kommer att säkras. Du kommer även att undersökas sett till man tar blodprover och tester för könssjukdomar – denna undersökning sker dock inte direkt utan i efterhand. Tyvärr är det inte ovanligt att en våldtäktsman bär på någon könssjukdom eller virus. Ytterligare en sak som kan komma att förstöra livet för ett offer.
  • Stöd. Du kommer att erbjudas stöd och värdefulla kontakter – med kuratorer, psykologer och kvinnojourer. Inget offer lämnas vind för våg.
  • Förhör och rättegång: Du kommer att kallas till förhör och vid dessa har du rätt att ha ett målsägandebiträde vid din sida – denne jurist bekostas av staten. Vi råder dig att använda den hjälpen. En del handlar om att du får ett stort stöd genom en fruktansvärt prövande resa och en annan del handlar om att du genom dennes professionalism får bättre chans att se en fällande dom. Dessutom så upplever många offer att kränkande frågor ställs – både av gärningsmannens advokat och av polisen. Ett målsägandebiträde ser till att dessa frågor – som ofta är helt irrelevanta – inte ställs.
En våldtäkt kan förstöra ett liv