Var noga med hygienen kring dina sexleksaker

Sexleksaker och kondom

Sexleksaker, vuxenleksaker – kärt barn har många namn. Ett är säkert och det är att sexleksaker har blivit långt mer accepterade de senaste åren. För ett par årtionden sedan var detta något som handlades i obskyra butiker på någon bakgata eller i form av “massagestavar” i postorderkataloger. De låg säkerligen i var och varannan byrålåda, men det var inget som man gärna pratade om.

 

Idag har inställningen till detta ändrats rejält och de flesta talar mer öppet om att de använder sexleksaker. Hempartyn organiseras där man kan ta en titt på nya modeller. Onlinebutiker har ett brett utbud och även fysiska butiker har flyttat upp till lite bättre adresser. Det är OK att ta med sin partner för att handla något som förhöjer det gemensamma sexlivet eller gå och handla något åt sig själv.

 

Något som vissa tyvärr slarvar med är dock hygienen när det kommer till sexleksaker. De används och läggs direkt tillbaka i byrålådan eller sköljs bara snabbt av med kallvatten. En perfekt grogrund för bakterier och svampar. För bästa möjliga hygien bör du tvätta av dina sexleksaker med tvål och ljummet vatten efter varje användning samt låta dem torka innan du lägger dem i en skyddad ask eller påse där de inte kommer i kontakt med annat.

 

En annan sak som vissa glömmer bort är att sexleksaker kan sprida könssjukdomar. Om du har en ny sexpartner och vill använda dina sexleksaker bör du alltid skydda dem med en kondom, både för din egen skull när du själv använder dem senare och för din partners skull för att inte utsätta personen för eventuell smitta som du själv bär på.

 

Extra viktigt är det här förstås för människor som vet att de bär på hepatit B-smitta eller någon annan form av sexuellt överförbara sjukdomar.

 

Det räcker inte att man tvättar av sina sexleksaker ifall man är bärare av en sexuellt överförbar sjukdom. Virus, bakterier eller svampar kan sitta kvar i små sprickor eller skarvar ändå. Om du bär på en så kallad allmänfarlig sjukdom (till exempel hepatit, gonorré, HIV, klamydia med flera) är du skyldig att informera din sexpartner om detta så att han eller hon är medveten om riskerna.
Njut av dina sexleksaker, men alltid under ansvar!

Var noga med hygienen kring dina sexleksaker